Saturday, August 30, 2014

Visiting Oss and Museum Jan Cunen

Vorige week maakte ik de reis naar Oss om het museum Jan Cunen te bezoeken. Een goede vriendin van mij werkt in het museum en ik was door haar verhalen erg benieuwd naar het museum. 

Het museum is gevestigd in een monumentale villa uit 1888. Gebouwd in opdracht van de zoon van margarinefabrikant Simon van den Bergh, maar een jaar later al verkocht aan diens concurrent margarinefabrikant Anton Jurgens. 

Vanaf 1921 werd de villa gebruikt als gemeentehuis van Oss. Stadsarchivaris Jan Cunen is de grondlegger van het huidige museum. In 1935 richtte hij een kamer van het Osse gemeentehuis in als 'museum' met onder andere het gebogen zwaard uit het vorstengraf van Oss. Sinds 1974 wordt de gehele villa gebruikt als museum. 



Op dit moment zijn er twee tentoonstellingen; 'Maaslands Mooiste' en 'Almost Nature' van landschapsfotograaf Gerco de Ruijter.





Maaslands Mooiste is tentoonstelling waarbij het publiek mocht stemmen op de mooiste werken van het Museum Jan Cunen en het stadsarchief van Oss. De 25 mooiste, voorwerpen, kunstwerken en foto's worden tot 9 november tentoongesteld. Op de foto's het hamblikje van Unox (samentrekking van Unilever en Oss), de Wereld (2007) van Paul de Reus en Cloud (2003) van Elspeth Diederix.






De tweede tentoonstelling Almost Nature is een verzameling van verschillend werk van landschapsfotograaf Gerco de Ruijter. Hij maakt de foto's door zijn camera aan en vlieger te bevestigen en zonder door de lens te kunnen kijken af te drukken. Het resultaat zijn erg abstracte foto's waarop in sommige gevallen het landschap nauwelijks te herkennen is.

Sunday, August 17, 2014

Carrot Cake Recipe




Worteltaart proefde ik voor het eerst ergens in mijn middelbareschooltijd, gemaakt door mijn beste vriendin (je weet wel die waarvan ik altijd Frankie Magazines krijg) en het werd op slag mijn meest favoriete baksel. Nog vele worteltjestaarten heb ik daarna geproefd, maar geen één kan tippen aan de worteltjestaart van mijn beste vriendin.





















Gelukkig heb ik van haar het recept gekregen en kan ik zelf zo vaak worteltaart maken als ik wil. Normaal bak ik de taart in een vierkant blik van 26 bij 26 cm. Je hebt dan genoeg voor 20 tot 25 stukjes. Ik had nu alleen niet zo veel worteltaart nodig dus gebruikte ik maar de helft van onderstaande benodigdheden en maakte ik twee kleine ronde taartjes.


Benodigdheden

voor de taart:
  • boter om in te vetten
  • 4 eieren
  • 200 gram suiker
  • 2 theelepels bakpoeder
  • snufje zout
  • 150 gram rozijnen
  • 1 theelepel vanille aroma
  • 3,5 dl zonnebloemolie
  • 300 gram zelfrijzend bakmeel
  • 2 theelepels kaneel
  • 450 gram geraspte wortel
  • 40 gram fijngehakte walnoten

voor het glazuur
  • 1 pakje (100 gram) Mon Chou
  • 4 eetlepels (soja) melk
  • 1 theelepel vanille aroma
  • 200 gram witte basterdsuiker
  • 100 gram grof gehakte walnoten voor garnering









































De taart:
  1. Verwarm de over voor op 180 graden.
  2. Vet de bakvorm in.
  3. Klop in een grote kom de eieren met de olie en de suiker los met de mixer op de middenstand.
  4. Mix op de laagste stand en klop het bakmeel,  het bakpoeder, de kaneel en het snufje zou erdoor.
  5. Roer met een houten lepel de geraspte wortel, de rozijnen, walnoten en de vanille aroma erdoor.
  6. Schep het deeg in de bakvorm.
  7. Bak de taart één richel onder het midden van de oven in ongeveer 55 minuten gaar.
  8. Laat de bakvorm 10 minuten op een rooster afkoelen, haal vervolgens de taart uit de vorm en laat op een rooster verder afkoelen.
Het glazuur:
  1. Klop in een kom de Mon Chou met de melk en het vanille aroma zacht met een mixer.
  2. Voeg al kloppend de basterdsuiker toe en klop het tot een smeuïg glazuur.
  3. Bestrijk de bovenkant van de taart met het glazuur en bestrooi met de gehakte walnoten.



Zo lekker, mijn konijnen zijn er gek op!


Wednesday, August 13, 2014

Count Your Blessings #15





















Na wat tegenvallers, zoals mijn enkel en later ook een vervelende verstandskies telde ik weer mijn zegeningen, hier zijn ze:





















● lange fietstochten ● hertjes die tijdens een picknick in het bos zomaar voorbij springen ● velden vol met zonnebloemen ● het optreden van Novastar in het Amsterdamse bos ● de geweldige papierwinkel de Vlieger ● de film Boyhood ● wilde plannen in mijn hoofd hebben ● samen met een vriendin een fijne wandeling maken en rolletjes volschieten met onze analoge camera’s ● zonder na te denken collages maken in felle kleuren  ● een fijne avond met lieve mensen genieten van leuke bands en voorstellingen op de Parade ●




Friday, August 1, 2014

Vacation 2014....


Vakantie 2014 werd een iets andere dan van te voren gepland. Het was vrijdag twee weken geleden, alles was ingepakt, de oppas voor de konijnen geregeld, het huis was zelfs helemaal opgeruimd, met mijn backpak op mijn rug stond ik klaar voor vertrek en .... nog voor ik het huis echt kon verlaten ging ik bij het over de drempel stappen zwaar door mijn enkel. 



In plaats van een fijn weekend naar Welcome to The Village en de geplande tripjes naar Maastricht, Haarlem, Hilversum en Castricum heb ik de  hele week op de bank gezeten, magazines gelezen, series gekeken, aan mijn grannies gewerkt, Mario Kart gespeeld en het nano blokjes konijntje in elkaar gezet. Achja ook prima uiteindelijk, maar ik kijk wel ontzettend uit naar een 'echte' vakantie als we in september nog een weekje gaan kamperen. 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...