Saturday, August 30, 2014

Visiting Oss and Museum Jan Cunen

Vorige week maakte ik de reis naar Oss om het museum Jan Cunen te bezoeken. Een goede vriendin van mij werkt in het museum en ik was door haar verhalen erg benieuwd naar het museum. 

Het museum is gevestigd in een monumentale villa uit 1888. Gebouwd in opdracht van de zoon van margarinefabrikant Simon van den Bergh, maar een jaar later al verkocht aan diens concurrent margarinefabrikant Anton Jurgens. 

Vanaf 1921 werd de villa gebruikt als gemeentehuis van Oss. Stadsarchivaris Jan Cunen is de grondlegger van het huidige museum. In 1935 richtte hij een kamer van het Osse gemeentehuis in als 'museum' met onder andere het gebogen zwaard uit het vorstengraf van Oss. Sinds 1974 wordt de gehele villa gebruikt als museum. Op dit moment zijn er twee tentoonstellingen; 'Maaslands Mooiste' en 'Almost Nature' van landschapsfotograaf Gerco de Ruijter.

Maaslands Mooiste is tentoonstelling waarbij het publiek mocht stemmen op de mooiste werken van het Museum Jan Cunen en het stadsarchief van Oss. De 25 mooiste, voorwerpen, kunstwerken en foto's worden tot 9 november tentoongesteld. Op de foto's het hamblikje van Unox (samentrekking van Unilever en Oss), de Wereld (2007) van Paul de Reus en Cloud (2003) van Elspeth Diederix.


De tweede tentoonstelling Almost Nature is een verzameling van verschillend werk van landschapsfotograaf Gerco de Ruijter. Hij maakt de foto's door zijn camera aan en vlieger te bevestigen en zonder door de lens te kunnen kijken af te drukken. Het resultaat zijn erg abstracte foto's waarop in sommige gevallen het landschap nauwelijks te herkennen is.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...