Saturday, June 11, 2016

The Chick and the RoosterVorige week ging ik op kippencursus, het klinkt maf, maar was echt heel serieus bedoeld. Inmiddels wonen er namelijk al bijna vijf jaar een aantal kippen in de gemeenschappelijke achtertuin, die ik samen met wat medebewoners verzorg. Aangezien de mensen met de meeste kippenkennis helaas weg zijn verhuisd kon wat extra kippenkennis geen kwaad.

Kippen hebben is super leuk, het vrolijke gescharrel door de tuin, het gezellige gekakel en natuurlijk de verse eitjes zijn erg fijn. Helaas hebben we ook minder leuke dingen meegemaakt met de kippen. Zo bleek de een van de kippen een haan te zijn (de prachtige haan van de bovenste foto) die we moesten wegdoen wegens geluidsoverlast, hebben we wel eens een hoopje veren en een dode kip gevonden en wisten we ons geen raad met een zieke kip, die uiteindelijk na een paar dagen in rust en afzondering van de andere kippen in onze badkamer is ingeslapen.

Op de kippencursus werd veel informatie gegeven over de minimale grootte van het hok (deze is afhankelijk van het gewicht van de kip), over wat voor voer te geven, de verschillende rassen en kippenziektes. Ook leerde we dat de rare manier waarop wij nieuwe kippen aan elkaar laten wennen wel de juiste is. Namelijk door 's nachts gewoon de nieuwe kippen in het nachthok erbij zetten en vervolgens alle kippen op de borst in te spuiten met deodorant zodat ze allemaal hetzelfde ruiken. 


Nog iets wat we leerden is dat in de winter bij vorst de kam (en bij zeer strenge vorst ook de poten) van de kippen met vet ingesmeerd moet worden tegen bescherming. Dat de gemiddelde leeftijd van een kip rond de zes jaar ligt. Dat een schepje suiker in het water in de winter geen kwaad kan voor de dieren en er wel voor zorgt dat het water minder snel bevriest. En misschien wel de allerhandigste tip: dat het eigenlijk heel makkelijk is om hennen en hanen al op jonge leeftijd als zodanig te kunnen herkennen zodat we nooit meer na een paar maanden er achter komen dat een hen toch een haan blijkt te zijn en we hem moeten wegdoen.

Het overduidelijke verschil: wanneer je een veer plukt van de rug van de kip, vlak voor de staart, dan ziet de veer van de hen er aan de bovenkant helemaal rond uit (foto rechts), terwijl een veer van een haan (foto links) een puntvormige bovenkant heeft! .

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...